Składniki na 4 porcje:
- 25 dag brązowej soczewicy
- 1 sprawiony kurczak (ok. 1,25kg)
- sól, pieprz (z młynka)
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 duży strąk żółtej papryki
- 1 pęczek dymki
- 2 średnie pomidory
- 12 dag czerwonej soczewicy
Brązową soczewicę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na całą noc. Kurczaka umyć, włożyć do rondla, zalać litrem osolonej wody. Włoszczyznę oczyścić, związać w pęczek. Przełożyć z brązową soczwicą do kurczaka, gotować godzinę. Paprykę i dymkę oczyścić, pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę. Miąższ pokroić na cząsteczki. Kurczaka i włoszczyznę wyjąć. Do rosołu włożyć paprykę, dymkę i czerwoną soczewicę, gotować 10 min. Dodać pomidory, podgrzać. Kurczaka oczyścićze skóry i kości. Mięso pokroić, przełożyć do zupy, podgrzać, przyprawić do smaku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach